Italiaanse kippensoep

 

Kippensoep. Een soep met kip. Yeah, right...

Dit recept is een recept dat ik met zorg heb samengesteld, waarbij ik een Italiaanse invloed aan de kippensoep wil geven.

De soep bereid ik in twee delen : Een waterdeel en een oliedeel. Laat me uitleggen wat ik hiermee bedoel.
Welnu, sommige stoffen reageren wel met water, maar reageren niet met olie. Vaak is andersom ook het geval. Zo lost de peper in chili's wel op in olie, maar niet in water. Wil je dus de pepersmaak uit de chili halen, dan zul je hem in contact moeten brengen met olie. En als je dat dan verwarmt versnelt het afgifteproces en krijg je de smaak van de peper dus goed los. In feite is dat wat je met koken wilt bereiken : Je wilt smaken combineren door ze los te maken uit de producten. Of juist niet om de smaak in het product te houden.. Echter, bij soep wil je van bijna alle producten de smaken losmaken.

In het oliedeel bak ik uien bruin, die karameliseren. De smaak die hierbij vrij komt zijn aromatische stoffen die in de ui worden omgezet tot complexe suikers. Heel erg lekker. Dat lukt je nooit bij het koken van de ui in water. Ook bak ik rode chili pepers en knoflook, die smaak afgeven aan de warme olie. Tot slot het kippenvlees, noodzakelijk bij kippensoep, niet ? Ik bak dat rondom bruin aan. Niet om sappen in het vlees te bewaren, want dat is een fabeltje. Nee, om de eiwitten in het vlees om te zetten in smaakvolle aromatische stoffen, het bruine kleurtje van gebakken vlees. Erg lekker. Het geheel, dus de gebakken uien, rode chili's, knoflook en kipvlees, koel ik na het bakken snel af en voeg ik pas op het laatst aan de soep toe. Dan blijft de smaak van het kippenvlees in de kip. Als je dan op zo'n stukje kip bijt krijg je de lekker kipsmaak-sensatie.

In het waterdeel zet ik in ruim water in stukjes gesneden tomaat op. Daarna voeg ik, maar pas later, bouillon en het bakvet toe. De volgorde van toevoegen is belangrijk. En ook hoe snel je e.e.a toevoegt. Ik begin met de tomaat. Die heeft zeker twee uur kooktijd nodig om enigszins gaar te worden. Ik ga echter uit van drie uur, dan weet ik zeker dat hij gaar is. Want met een tomaat gebeurt iets bijzonders bij het garen : Daar waar de meeste groenten/fruit vitamine C verliezen bij het koken, wordt in de tomaat bij het garen juist vitamine C aangemaakt. Of eigenlijk, andere stoffen worden omgezet in vitamine C. Daarnaast, en dat is voor dit gerecht belangrijker, valt het caroteen, de rode kleurstof van de tomaat, uiteen. Bij elk contact met vet of olie zal dit uiteengevallen caroteen gaan binden tot heel erg lekker smaakstoffen. Als je strakjes het bakvet en de bouillon, waar vet van de kip in zit, toevoegt, krijg je deze unieke smaakcombinatie. Erg lekker.
Daarna, en pas daarna voeg je de bleekselderij en de wortel toe. Voor beiden geldt dat ze in water hun smaakstoffen afgeven. Zou je dus echt willen genieten van een wortel, waarbij de smaak in de wortel moet blijven, dan moet je die dus niet koken maar bakken. Enfin, in deze soep willen we de smaak juist uit de wortel halen, dus koken in water. De uien voeg je meteen daarna toe. Ze geven een heerlijke brede smaak aan de soep en zijn een mooie aanvulling op de gebakken uien.

Het mooie van dit gerecht is dat het, naast dat het een heerlijke soep is, ook nog koosjer is. Sterker nog : Als je iemand kent in je omgeving die ziek is, verkouden of wat dan ook : Met een paar koppen van deze soep sterk je die persoon flink aan.

Enfin, je maakt de soep met :

De ingrediënten (voor circa 8 liter soep) :

  • 3 kipfilets (elk circa 150 gram)
  • 9 uien, dat is per kipfilet 3 uien
  • 1 bleekselderij, dat is circa 4 stengels per kipfilet
  • 3 winterpenen, dat is één peen per kipfilet
  • 3 rode chili pepers, dat is één chili peper per kipfilet
  • 1 bol knoflook, voldoende voor drie kipfilets
  • 1 eetlepel gedroogde tijm
  • 12 rijpe tomaten, dat zijn vier tomaten per kipfilet
  • 3 tot 4 liter kippenbouillon,  zelf gemaakt , uit potjes of aangemaakt uit blokjes bouillon (niet afgebeeld)
  • fijngemalen zeezout (niet afgebeeld) voor de knoflook


Van de totale hoeveelheid uien neem je drie uien (per kipfilet eentje) die je schilt en in kleine stukjes snijdt.


Neem de chili's en snij de groene delen er af.

Je laat één chili verder ongemoeid. De andere twee snij je in de lengte door en ontdoe je van de zaadlijsten (lichtgekleurde vezelige delen waar de zaadjes aan vast zitten).

Met een klein lepeltje schraap je ze er makkelijk uit.

De feitelijke peperkracht zit geconcentreerd in deze zaadlijsten. Probeer ze niet met je handen aan te raken. Want er zit veel peper in, en dat bind heel goed met het vet in je huid. En omdat je peper niet met water kunt wegwassen heb je dan de rest van de dag "peperhandjes". Je kunt vooraf je handen met olijfolie inwrijven, waarmee je na het verwerken van de pepers de peperdeeltjes met water en zeep wel kunt wegwassen. Of je bent gewoon voorzichtig en raakt de zaadlijsten niet aan.

Snij de pepers in kleine stukken.


Breek de bol knoflook open en pel de teentjes.

Snij de teentjes fijn. Ik gebruik er wat gemalen zeezout bij. Knoflook zal tijdens het snijden namelijk heerlijke smaakstoffen vrij maken, die uit de cellen in de knoflook komen. Het nadeel van deze stoffen is dat ze heel snel (enkele seconden) reageren met het zuurstof in de lucht. De smaak raakt dan verloren en de knoflook wordt bitter. Niet lekker. Als je zeezout gebruikt zullen de smaakstoffen hiermee reageren en blijft de smaak wel behouden. Erg lekker.

Snij de knoflook lekker fijn.


De kipfilet snij je in blokjes.


Je kunt nu het "oliedeel" bereiden. Terwijl je dit bereid kun je alvast de groenten voor het "waterdeel" klaarmaken. Scheelt tijd.

De bereiding van het oliedeel :

In een braadpan verwarm je 6 eetlepels olijfolie. Dat is twee eetlepels olie per ui.

Voeg de uien toe en bak deze bruin.

Je roert de uien om de tien minuten om en schraapt eventuele vastzittende delen van de bodem van de pan.

Als de uien mooi bruin zijn voeg je de chili toe.

Bak de chili ongeveer 5 minuten, waardoor de peperdeeltjes uit de chili goed zijn losgekomen. Voeg dan de stukjes kipfilet toe.

Bak de stukjes kipfilet rondom bruin.

Als het geheel goed gaar is, en de stukjes kipfilet rondom zijn aangebakken, voeg je de knoflook toe.

Draai het vuur laag en laat de knoflook 1 minuut meebakken. Draai daarna het vuur uit.

Schep het geheel in een zeef die boven een kom hangt. Je wilt de olie uitzeven.

De olie gebruik je dadelijk in de soep, want die olie laat je binden met de stoffen in de tomaat en je geeft daarmee de smaak door aan de soep. Heerlijk !
De gebakken kipfilet koel je af, dek je af en zet je weg in de koelkast.


Intussen heb je de groenten kunnen voorbereiden :

Te beginnen met de tomaat, een waarlijk prachtig product in de keuken. Pas vanaf circa 1700 uit Mexico geëxporteerd naar Europa, waar hij door de Italianen pas na een tijdje werd verkozen tot basisingrediënt in de keuken. Wat een vrucht, welk een brede smaak, mmmmm....

Ik heb ooit geleerd dat je moet houden van je ingrediënten. Dan ben je veel makkelijker in staat prachtige gerechten te maken. Dit gerecht is er één van...

Verwijder de groene steeleindjes van de tomaat. Geloof het of niet, maar in grotere aantallen zijn die deeltjes giftig, net als alle andere groene vezelige delen van de tomaatplaat en de familie van de nachtschades, waartoe de tomaat behoort.

Tja, ik vind stukjes vel in de soep lekker. Stukjes vel van de tomaat. Ben je er zelf geen liefhebber van, dompel de tomaat dan 10 tot 15 seconden onder in kokend water. Haal hem er uit en nu kun je het velletje heel makkelijk afpellen.

Snij de tomaat in stukjes.


De bleekselderij, eveneens een groente die je in de Italiaanse keuken vaker tegenkomt.

Snij de uiteinden er af.

Breek nu de bleekselderij, door de stengels van het worteleind af te breken.

Aan het uiteinde van de steeltjes, dus bij het worteleind, zit vaak zand opgehoopt. Verwijder dat goed.

Snij het worteleind af.

En snij de bleekselderij in stukjes.

De gewassen stelen snij je eerst twe of drie keer in de lengte door.

En daarna dwars in stukjes snijden.


Rasp de wortels met een dunschiller of met een mes dat je dwars houdt.

Snij de wortels in stukjes door ze in de lengte in zessen te snijden, eerst middendoor, daarna elk deel in drie stukken.

Snij de repen nu dwars in stukjes, zodanig dat de stukjes even hoog als breed als lang zijn. Ongeveer.


 Prepareer het overgebleven deel van de uien door ze eerst te schillen en daarna in stukjes te snijden.


Toen ik de tomaten gesneden had heb ik een pan met drie liter water op het vuur gezet en de tomaten toegevoegd. Intussen ging ik verder met het prepareren van de groenten. Dat scheelt tijd.

Enfin, Dit is wat er zich in de pan afspeelt :

Drie liter water gaan erin.

Gevolgd door de tomaten, die ik tot koken breng.

Zodra ze koken gaat het vuur laag en ik laat ze twee uur zachtjes koken. Daarna gaan de vetten erbij : De bakolie van de kipfilet en de de bouillon.

Kijk, je ziet een laagje olie drijven.

Dat laagje olie gaat in een uurtje tijd reageren met het caroteen in de tomaten. De olie verdwijnt grotendeels en vormt heerlijke aromatische smaakstoffen. Och, wat is dat lekker...

Mmmmmm.

Laat de pan een uurtje afgedekt rustig pruttelen om dit proces goed te laten verlopen.

Terwijl de tomaten doorgaren plet je de tomaten.

En lekker laten doorkoken (met de deksel op de pan).

Zie je, het vet/de olie is bijna geheel opgenomen. Voldoende om naar de volgende stap te gaan : Toevoegen van de bleekselderij, de winterpenen en de uien.

Weer aan de kook brengen en een uurtje laten wegpruttelen...

Nu op smaak brengen met zeezout en gedroogde tijm. Proef of je van elk voldoende hebt toegevoegd en pas het aan naar eigen smaak.

Voeg dan het vlees toe. Vergeet niet : Het vlees is gaar, dus je kunt al bijna gaan serveren (laat het vlees niet verder gaar worden want dan verliest het smaak).

Breng de soep snel aan de kook en zet het vuur uit. Je kunt serveren.

Wat stokbrood erbij is erg lekker.


(c) Copyright Koken Met Aschwin - http://koken.met.aschwin.net/